Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015

Συνειδητότητα και έμφαση στη μορφική ταυτότητα«Να μερικοί τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι προσπαθούν ασυνείδητα να δώσουν έμφαση στη μορφική τους ταυτότητα. Αν είσαι σε αρκετή εγρήγορση, μπορεί να καταφέρεις να διακρίνεις μερικά από τα ασυνείδητα πρότυπα μέσα σου:- Το να απαιτείς αναγνώριση για κάτι που έκανες και να θυμώνεις ή να στεναχωριέσαι όταν δεν την λαμβάνεις.

- Το να προσπαθείς να τραβήξεις την προσοχή μιλώντας για τα προβλήματά σου, για το ιστορικό των ασθενειών σου ή κάνοντας σκηνές.

- Το να δίνεις τη γνώμη σου όταν δεν την έχει ζητήσει κανένας και δεν προσφέρει τίποτα στην κατάσταση.

 - Το να σε απασχολεί περισσότερο το πώς σε βλέπει ο άλλος άνθρωπος από ό,τι ο ίδιος ο άνθρωπος, δηλαδή το να χρησιμοποιείς τους άλλους ανθρώπους για εγωϊκή αντανάκλαση ή ως ενισχυτές του Εγώ.

 - Το να προσπαθείς να κάνεις εντύπωση στους άλλους μέσω αποκτημάτων, γνώσεων, ομορφιάς, κοινωνικής θέσης, σωματικής δύναμης κ.λ.π.

- Το να προκαλείς προσωρινή διόγκωση του Εγώ μέσω οργισμένης αντίδρασης εναντίον κάποιου πράγματος ή κάποιου ανθρώπου.

- Το να παίρνεις τα πράγματα προσωπικά, να αισθάνεσαι θιγμένος.

- Το να βγάζεις τον εαυτό σου σωστό και τους άλλους λάθος μέσω άσκοπης νοητικής ή λεκτικής γκρίνιας.

- Το να θέλεις να ξεχωρίζεις ή να φαίνεσαι σημαντικός.Από τη στιγμή που θα διακρίνεις ένα τέτοιο πρότυπο μέσα σου, σου προτείνω να κάνεις ένα πείραμα. Βρες πως αισθάνεσαι και τι συμβαίνει αν εγκαταλείψεις αυτό το πρότυπο. Απλώς παράτα το και δες τι θα συμβεί.

Η μείωση της έμφασης σ’αυτό που είσαι στο επίπεδο της μορφής είναι άλλος ένας τρόπος για να παράγεις συνειδητότητα. Ανακάλυψε την τεράστια δύναμη που ρέει μέσα από σένα στον κόσμο όταν πάψεις να δίνεις έμφαση στη μορφική του ταυτότητα.»Eckhart Tolle


2 σχόλια: