Τετάρτη, 17 Μαΐου 2017

Έχεις γεννηθεί ελεύθερος


«Και μη συνδέεις την ελευθερία με το να κάνεις τα πράγματα που εσύ θέλεις να κάνεις, επειδή ο νους είναι η μεγαλύτερη σκλαβιά σου. Όταν επιθυμείς να κάνεις κάτι, είσαι σκλάβος των επιθυμιών σου. Η ελευθερία για την οποία μιλάω, είναι το να είσαι απλώς ο εαυτός σου – καθαρή, αθώα συνειδητότητα, μέσα σε απόλυτη σιωπή, γαλήνη, ομορφιά, ευδαιμονία. 
Έχεις γεννηθεί ελεύθερος. Απλώς έχεις προγραμματιστεί με τέτοιο τρόπο, που το ξεχνάς αυτό. Στρώματα επί στρωμάτων προγραμματισμού σε έχουν κάνει μαριονέτα. Τα σχοινιά βρίσκονται στα χέρια κάποιου άλλου. Δεν γεννήθηκες μαριονέτα. Γεννήθηκες καθαρή, αθώα συνειδητότητα. Το να είσαι και πάλι μέσα σ’εκείνη την καθαρότητα, μέσα σ’εκείνη την αθωότητα, μέσα σ’εκείνη τη συνειδητότητα, είναι αυτό που εννοώ εγώ ελευθερία. 
Η ελευθερία είναι το υπέρτατο βίωμα στη ζωή. Δεν υπάρχει τίποτα ανώτερο από αυτό. Και εκείνη η ελευθερία βγαίνει από την επίγνωση, από το ίδιο σου το είναι. 
Η αγάπη είναι το άνθισμα της ελευθερίας σου. Η συμπόνια είναι ένα άλλο άνθισμα της ελευθερίας σου. Όλα όσα είναι πολύτιμα στη ζωή ανθίζουν μέσα στην ελευθερία – στη φυσική κατάσταση του είναι σου.»


Οsho


(Photo: Khao Sok, Thailand)
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου