Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2017

H δύναμη ενός τριαντάφυλλου

"Όταν είσαι πραγματικά ευάλωτος αισθάνεσαι περισσότερο δυνατός, όχι πιο αδύναμος. Εάν είσαι περισσότερο δυνατός, νιώθεις ευάλωτος. Μόνο ένα αδύναμο άτομο παραμένει κλειστό, από φόβο. Ένας δυνατός άνθρωπος είναι ανοικτός, ανοικτός σε όλα: ανοιχτός στον θάνατο, ανοιχτός σε όλα τα είδη των ανέμων, ανοιχτός στο φως και το σκοτάδι, στον φίλο και στον εχθρό. Ένας δυνατός  άνθρωπος είναι ανοιχτός, ευάλωτος και ένας ευάλωτος άνθρωπος είναι δυνατός. Εάν η ευαλωτότητα φέρνει την ιδέα της αδυναμίας, τότε δεν είναι ευαλωτότητα. Σκέφτεστε την αδυναμία ως ευαλωτότητα. Φαίνονται όμοια αλλά δεν είναι. Ένα αδύναμο άτομο δεν μπορεί να είναι ευάλωτο, αυτό είναι αδύνατο: ο αδύναμος δεν μπορεί να το αντέξει. Είναι μια μεγάλη πολυτέλεια να είναι κάποιος ευάλωτος.


Επομένως είσαι απολύτως σωστός. Καθώς η δύναμή σου μεγαλώνει, τόσο θα αυξάνει και η τρωτότητά σου.  Καθώς η τρωτότητά σου μεγαλώνει,  το ίδιο θα συμβαίνει και με τη δύναμή σου. Στην υψηλότερη κορυφή της δύναμης ο άνθρωπος είναι σαν παιδί ... ευαίσθητος σαν τριαντάφυλλο. Φαίνεται παράδοξο, αλλά έτσι είναι. Αυτό εννοεί ο Lao Tzu, όταν λέει  να γίνετε σαν το νερό και όχι σαν το βράχο,  γιατί το νερό είναι ισχυρό αλλά και ευάλωτο. Ο βράχος φαίνεται ισχυρός αλλά είναι αδύναμος, γι 'αυτό είναι κλειστός. Δεν είναι ρευστός. Φοβάται: δεν μπορεί να αντέξει τον τόσο μεγάλο κίνδυνο. Έτσι, όταν το νερό και ο βράχος έρχονται σε σύγκρουση, η λογική θα έλεγε ότι το νερό θα νικηθεί, αλλά η ζωή αποφασίζει ακριβώς το αντίθετο.


Απλά αποδέξου το. Αυτό θα φτάσει στην κορυφή και αυτή η κορυφή θα είναι μια μεγάλη εμπειρία.Δεν φοβάσαι επειδή αισθάνεσαι ευαίσθητος και ευάλωτος, φοβάσαι επειδή αισθάνεσαι ισχυρός – επίτρεψέ μου να το επισημάνω. Αυτό θα φανεί περίεργο όταν λέω ότι αισθάνεσαι φοβισμένος επειδή αισθάνεσαι δυνατός. Αλλά όταν αισθάνεσαι δυνατός, ο φόβος αναδύεται, γιατί τώρα αισθάνεσαι δύναμη και ποτέ δεν ξέρεις  τι θα κάνεις με τη δύναμη. Μπορείς να καταστρέψεις: μπορείς να καταστρέψεις άλλους, μπορείς να καταστρέψεις τον εαυτό σου. Η ισχύς είναι επικίνδυνη.


Οι άνθρωποι αποφασίζουν να ζήσουν στο ελάχιστο, έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος. Όταν διαθέτεις δύναμη, υπάρχει κίνδυνος να την χρησιμοποιήσεις. Όταν έχεις ένα σπορ αυτοκίνητο που μπορεί να πάει με εκατό μίλια ανά ώρα, υπάρχει κίνδυνος: μια μέρα θα αποφασίσεις να πας τόσο γρήγορα. Το ίδιο το πράγμα που είναι δυνατό (να γίνει) γίνεται μια πρόκληση. Έτσι, οι άνθρωποι ζουν σε χαμηλούς τόνους, γιατί αν γνωρίζουν πόσο μπορούν να ανέλθουν σε δύναμη, πόσο ισχυροί μπορούν να είναι, τότε θα είναι δύσκολο να αντισταθούν, ο πειρασμός θα είναι πάρα πολύς. Θα ήθελαν να πάνε ως το τέλος. Τότε κάποιος δεν ξέρει τι θα συμβεί: αν πάτε με 200 μίλια την ώρα σε ένα αυτοκίνητο που δεν γνωρίζετε ποτέ. Εξ ου και ο φόβος.


Ο φόβος σας δεν είναι τρωτότητα. Ο φόβος σας είναι για τη δύναμη που αισθάνεστε ότι εγείρεται. Το φίδι ξετυλίγεται και δεν ξέρετε τι να κάνετε με τέτοια δύναμη.


Ο Patanjali έχει γράψει ένα ολόκληρο κεφάλαιο στα γιόγκα σούτρα του για την δύναμη, απλά για να βοηθήσει κάθε αναζητητή να περπατήσει πολύ προσεκτικά σε αυτόν τον τομέα, επειδή θα υπάρχει μεγάλη δύναμη και θα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος. Ακριβώς για να προειδοποιήσει τους ανθρώπους, να τους έχει σε εγρήγορση, έχει γράψει αυτό το κεφάλαιο. Είναι ένα τέταρτο των γιόγκα σουτρών του. Έχει λάβει μεγάλη προσοχή για να περιγράψει κάθε πιθανή πτυχή της δύναμης. Γιατί; - επειδή ο αναζητητής μπορεί να χαθεί. Είναι καλύτερο να τον προειδοποιήσει εκ των προτέρων.


Αλλά μαζί μου είναι εντελώς διαφορετικά. Εάν η τρωτότητα μεγαλώνει μαζί με τη δύναμη, δεν υπάρχει φόβος. Αν η δύναμη μεγαλώνει μόνη της χωρίς τρωτότητα, τότε υπάρχει φόβος, τότε κάτι μπορεί να πάει στραβά.


Αυτό είναι που φοβάται ο Patanjali, επειδή η γιόγκα μεθοδολογία του είναι τέτοια που είναι αντίθετη με την τρωτότητα. Σας δίνει δύναμη αλλά δεν υπάρχει τρωτότητα. Σας κάνει ολο και πιο δυνατούς, όπως το ατσάλι, αλλά όχι δυνατούς όπως το τριαντάφυλλο. Εκεί διαφοροποιούμαι: ολόκληρη η δουλειά μου είναι να σας καταστήσω δυνατούς από τη μία πλευρά και ευάλωτους από την άλλη. Θα πάνε μαζί. Διατηρούν την ισορροπία και δεν χρειάζεται να φοβόσαστε. Όταν χαθεί η ισορροπία υπάρχει κίνδυνος, τότε υπάρχει φόβος."Osho - Believing the Impossible Before Breakfast
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου