Κυριακή, 5 Οκτωβρίου 2014

Ελεύθερος


«Εκείνος που το πνεύμα του δεν ταράζεται μέσα στις θλίψεις και που ανάμεσα στις απολαύσεις παραμένει ελεύθερος από επιθυμίες, εκείνος που έχει εγκαταλειφθεί από την έλξη, το φόβο και το θυμό, εκείνος είναι ο σοφός που η κρίση του είναι σταθερά στερεωμένη.
Που από κανένα πράγμα δεν προσβάλλεται κι ακόμη όταν του λαχαίνει τούτο το καλό ή τούτο το κακό, και που δεν μισεί, ούτε και χαίρεται, το πνεύμα του είναι σταθερά στερεωμένο μέσα στη σοφία.
Που αποσύρει τις αισθήσεις από τα αντικείμενα των αισθήσεων, καθώς η χελώνα αποσύρει τα μέλη της μέσα στο καβούκι της, το πνεύμα του είναι σταθερά στερεωμένο μέσα στη σοφία».

 (...)

«Εκείνος που όλες του οι σκέψεις και όλες του οι ενέργειες είναι ελεύθερες από θέληση, επιθυμίες, που τα έργα του καίγονται στη φωτιά της γνώσεως, εκείνον, όσοι ξέρουν, τον απεκάλεσαν σοφό.
Εγκαταλείποντας κάθε προσκόλληση στους καρπούς των πράξεών του, ικανοποιημένος για πάντα, χωρίς κανένα είδος εξαρτήσεως, δεν δρα, αν και από την ίδια του τη φύση, μπαίνει μέσα στη δράση.
Διόλου δεν έχει προσωπικές ελπίδες, δεν κατέχει διόλου πράγματα σαν δικά του κτήματα. Η καρδιά του και το εγώ του έχουν τελείως κυριαρχηθεί. Εκτελώντας τις πράξεις με το σώμα του και μόνον, δεν πέφτει σε αμαρτία.
Εκείνος που είναι πάντα ικανοποιημένος με ό,τι δέχεται, που ξεπέρασε τον κόσμο του δυαδισμού, που δεν ζηλεύει κανένα, που μένει όμοιος στην αποτυχία και στην επιτυχία, εκείνος δεν δένεται κι όταν ακόμα δρα». 


Bhagavad Gita

 

 

 2 σχόλια: