Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2015

Η ευδαιμονία

"Η ευδαιμονία υπάρχει πάντα μέσα σου. Είναι κομμάτι της φύσης σου. Δεν είναι κάτι που θα πετύχεις ή θα κατακτήσεις. Δεν είναι κάτι που θα φτάσεις. Γεννιέσαι μ’ αυτήν. Την έχεις ήδη. Βρίσκεται ήδη μέσα σου.

Αυτή όμως δεν προέρχεται από το νου· προέρχεται από το εσώτερο είναι σου. Ο νους λοιπόν δεν έχει καμιά σχέση μαζί της. Ο νους δεν μπορεί να τη δημιουργήσει.

Ανοίγεις το παράθυρο και μπαίνουν οι ακτίνες του ήλιου. Δεν δημιουργείς τον ήλιο ανοίγοντας το παράθυρο. Ο ήλιος βρίσκεται ήδη εκεί.

Παρατήρησε: όποτε νιώθεις απελπισία, είσαι κλειστός. Συρρικνώνεσαι. Έχεις κλείσει όλες σου τις πόρτες. Γι’ αυτό είναι δυστυχισμένοι, οι άνθρωποι.

Η ζωή είναι γεμάτη χαρά, η ζωή είναι γεμάτη μουσική, γιατί να καταστρέψεις τη ζωή; Μοιάζει αδύνατον. Γιατί μοιάζει αδύνατον, όταν είσαι ευτυχισμένος; Επειδή είσαι ανοιχτός. Η ζωή ρέει μέσα σου. Όταν είσαι ευτυχισμένος, η ψυχή σου είναι μεγαλύτερη, έχει μεγαλύτερη έκταση. Όταν είσαι δυστυχισμένος, η ψυχή σου είναι μικρότερη, συρρικνωμένη.

Όταν είσαι ευτυχισμένος, μπορείς να ενωθείς με τους άλλους και να τους επιτρέψεις να ενωθούν μαζί σου. Αυτό σημαίνει γιορτή. Όταν επιτρέπεις σε όλους να ενωθούν μαζί σου κι εσύ ενώνεσαι με όλους, γιορτάζεις τη ζωή."

OSHO
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου