Σάββατο, 5 Σεπτεμβρίου 2015

Θεραπεία με EFT - Emotional Freedom TechniquesEFT - Emotional Freedom Techniques (Τεχνικές Συναισθηματικής Απελευθέρωσης) είναι τεχνικές του πεδίου της Ενεργειακής Ψυχολογίας. Λειτουργούν με ελαφρά χτυπήματα σε ενεργειακά σημεία (μεσημβρινούς), απελευθερώνοντας τη μπλοκαρισμένη ενέργεια.

Ο «εφευρέτης» του EFT στην Αμερική Gary Craig αναφέρει: «Οι αναμνήσεις των τραυματικών εμπειριών είναι αυτές που προκαλούν διάσπαση του ενεργειακού συστήματος, η οποία με τη σειρά της προκαλεί τα ανεπιθύμητα συναισθήματα και τις συναισθηματικές εκρήξεις. Η πραγματική αιτία των ασθενειών και των συμπτωμάτων που νιώθουμε είναι η διάσπαση του ενεργειακού μας συστήματος, η οποία αποκαθίσταται με το EFT. Το κλειδί του EFT είναι ότι η αιτία όλων των αρνητικών μας συναισθημάτων είναι η διάσπαση, η διάρρηξη του ενεργειακού μας συστήματος.»

Το EFT έχει εφαρμοσθεί με επιτυχία σε φοβίες, τραυματικές εμπειρίες, σωματικούς πόνους, εθισμούς, συναισθηματικά προβλήματα και πολλά άλλα θέματα.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα σημεία όπου εφαρμόζονται τα ελαφρά χτυπήματα.
1.     Αρχή φρυδιού – μεσημβρινός ουροδόχου κύστης
2.     Κρόταφος – μεσημβρινός χοληδόχου κύστης
3.     Κάτω από το μάτι  - μεσημβρινός στομάχου
4.     Κάτω από τη μύτη – μεσημβρινός δοχείου διεύθυνσης
5.     Κάτω από το κάτω χείλος  - μεσημβρινός δοχείου συγκέντρωσης
6.     Κάτω από τη μασχάλη – μεσημβρινός σπλήνας
7. Κάτω από την κλείδα, δεξιά ή αριστερά του στέρνου – μεσημβρινός νεφρών
8. Αντίχειρας, εκεί που ενώνεται το νύχι με το δέρμα – μεσημβρινός πνευμόνων
9.  Δείκτης, εκεί που ενώνεται το νύχι με το δέρμα – μεσημβρινός παχέως εντέρου
10.Μεσαίο δάκτυλο, εκεί που ενώνεται το νύχι με το δέρμα – μεσημβρινός  κυκλοφορικού
11.Μικρό δάκτυλο, εκεί που ενώνεται το νύχι με το δέρμα – μεσημβρινός καρδιάς
12. Σημείο καράτε, στο πλάι του χεριού – μεσημβρινός λεπτού εντέρου


Ο πρώτος άνθρωπος στην Ελλάδα που ασχολήθηκε με το EFT  και εξέδωσε και βιβλίο στα ελληνικά είναι ο Ρόμπερτ, Ηλίας Νατζέμυ. Σήμερα υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που εφαρμόζουν το EFT. Μπορείτε να ψάξετε στο διαδίκτυο για περισσότερες πληροφορίες.
Το βιβλίο του Νατζέμυ ονομάζεται «Ενεργειακή Ψυχολογία» και είναι πολύ πρακτικό και λεπτομερές. Μπορεί κανείς να το εφαρμόσει χωρίς καμιά βοήθεια. Αυτό άλλωστε είναι και το σημαντικό με αυτές τις τεχνικές. Είναι τεχνικές αυτοθεραπείας και αυτοβοήθειας.

Δείτε το παρακάτω βίντεο με ομιλία του Νατζέμυ σχετικά με την Ενεργειακή Ψυχολογία. Θα σας βοηθήσει να καταλάβετε καλύτερα το πώς λειτουργεί το EFT.


Επίσης, πολύ ενδιαφέρον βίντεο για να παρακολουθήσετε είναι το παρακάτω:

EFT για την ανακούφιση και θεραπεία των θυμάτων του τυφώνα Haiyan (Yolanda) στις Φιλιππίνες.  Ο τυφώνας έπληξε τη χώρα το Νοέμβριο του 2013 αφήνοντας χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια άστεγους. Μια ομάδα εθελοντών (στα πλαίσια του διεθνούς μη κερδοσκοπικού project "Empowering the Philippines") βρέθηκε εκεί και εφαρμόζει και διδάσκει το EFT στους παθόντες, για να ξεπεράσουν τα ψυχικά τραύματα που τους άφησε ο τυφώνας. Δείτε πώς το EFT, στη βασική του μορφή, χρησιμοποιείται ακόμα και από πολύ μικρά παιδιά! Το EFT χρησιμοποιείται επίσης και σε άλλα μη κερδοσκοπικά και φιλανθρωπικά projects σε όλο τον κόσμο...  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου